Електрическият автобус Proterra Catalyst E2, постави световен рекорд, изминавайки 1101.2 мили (1,772.2 км) с едно зареждане…

Електрическите превозни средства са бъдещето на транспорта в света. Не само за лична употреба, но тези превозни средства вече се използват и за тежкотоварни превози и дори за строителство. Proterra – новатор на арената, току-що постави световен рекорд за най-голямо разстояние, което някога е изминавано с електрическо превозно средство с едно зареждане.

Неотдавна, моделът Tesla S, успя да измине разстояние 670 мили (1,072 км) при строги условия, но Proterra Electric Bus бие този рекорд с огромна разлика.

Този месец Proterra Catalyst E2 счупи рекорда за максимален пробег, изминавайки 1,101.2 мили (1,772.2 км), с капацитет за съхранение на енергия от 660 кВтч. Компанията се опитва да надмине границите си от години. Когато Catalyst E2 се появи за пръв път, през септември 2016 г., диапазонът се очакваше да бъде само 350 мили. Proterra достигна до 258 мили (415 км) с 257 кВтч батерия през 2015 година. Те победиха рекорда си с 970 км на 440 кВтч батерия през септември 2016г.

Мат Хортън, главен търговски директор за компанията, казва:

“За нашия тежкотоварен електрически автобус, предназначен за тежък режим на работа, който подобри предишния световен рекорд от 1,013.76 мили (1,622 км) – постигнат от лекотоварния пътнически EV – 46 пъти по-лек от Catalyst E2 max – е огромен успех. Това постижение е свидетелство за качественото конструиране на Proterra, енергийно-концентрираната батерия и ефективното задвижване на машината. “

Удивителният пробег на E2 се дължи и на лекото му тяло, подсилено с карбонови влакна (CFRP – carbon fiber reinforced polymer). С тегло малко по-малко от 15 тона, автобусът достига рекордни нива на ефективност. Това е още един крайпътен камък в мисията на компанията, за масово въвеждане на тежкотоварните електрически автомобили.

Райън Попъл, главен изпълнителен директор на Proterra, гордо казва:

“Водени от възможно най-големите спестявания за миля (колометър), вярваме, че бизнесът за тежкотоварни електрически автобуси е по-добър от всички останали приложения и че транспортният пазар ще бъде първият, който изцяло ще премине към електрически превозни средства. Първите потребители на електрически автобуси, като нашия първи клиент Foothill Transit, проправиха пътя за бъдещи тежкотоварни приложения, като моторни автобуси-каравани и товарни автомобили. Наблюдавайки утвърдени компании и такива, които навлизат на пазара на тежкотоварните електромобили, става ясно, че бъдещето е изцяло електрическо и слънцето вече залязва за двигателите с вътрешно горене.”

Много от инвеститорите проявиха интерес към автобусите E2 и Catalyst XR, като и двата са изработени от композитни материали. През Юни месец на миналата година, BMW i Ventures и управляващото дружество за управление на инвестициите Al Gore инвестираха общо 55 милиона долара в компанията. Proterra ще използва тази инвестиция, за да увеличи научноизследователската и развойната дейност и да увеличи производствените си мощности в Южна Каролина и Лос Анджелис.

 

превод: kreport.eu

 

към източника (english)

kreport.eu

категории: Всички, Наука & Технологии