Тъмни облаци над Германия…

Трансатлантическите отношения са от огромно значение, но има все повече причини да вземем съдбата си в свои ръце”, каза Меркел след срещата с Моди. Меркел доказа,че не забравя думите на Тръмп: “Погледнете ЕС! Та там е само Германия. По същество ЕС е само средство, чрез което Германия постига своите цели и че Великобритания напуска заради мигрантската политика на Меркел”.

“Хората не искат в страната им да идват чужди хора и да я разсипват”.
След коментара на германския канцлер Ангела Меркел, че Европа вече не може да разчита на партньорството на САЩ, темата за това дали има криза в отношенията между Германия и САЩ се затяга.

Доналд Тръмп пък заплаши неофициално Германия, намеквайки за търговски ограничения за немските стоки. Макрон пък започна да се дистанцира от Берлин и да пристава на Вашингтон и Москва.

Меркел  пред министър-председателя на Индия Нарендра Моди за пореден път в рамките на два дни заяви, че “Европа трябва да стане активен играч на международната сцена”, като вече не разчита на досегашните си партньори – САЩ и Великобритания.

Германия заличи САЩ, като приятел и ликвидира термина “дружба” с тях. Управляващата в Германия консервативна коалиция изключи от  програмата си думите „приятел“ и „дружба“ спрямо САЩ.

След катастрофалния разрив с Меркел и Германия, Тръмп имаше нужда от приятел отвъд океана и го намери в Париж при Макрон, който само преди 4 дни, на срещата на Г-20 бе от най-яростните му критици.

Тръмп нееднократно се е оплаквал от несправедливото отслабване на стоманодобивната промишленост на САЩ и заплаши  въвеждането на наказателни тарифи срещу германски компании като Salzgitter и Dillinger Hütte.

Тръмп публикува заплашително съобщение в личния си акаунт в Туитър. “Имаме масивен търговски дефицит с Германия. Плюс това те плащат много по-малко, отколкото трябва за НАТО и за войска. Много лошо за САЩ. Това ще се промени”, написа президентът…

 

пълен текст  / Йордан Халачев

kreport.eu

категории: Всички, Геополитика