Радиациата от Фукушима е замърсила целия Тихи океан – и ще става по-лошо…

Кое е най-опасното ядрено бедствие в световната история? Повечето хора биха посочили ядрената авария в Чернобил, Украйна и това би било погрешно.

През 2011 г. земетресението, което се предполага, че е вторичен трус от земетресението в Чили през 2010 г., предизвика цунами, което доведе до срив в атомната електроцентрала ТЕПКО (TEPCO) във Фукушима, Япония. Три ядрени реактора се разтопиха и това доведе до най-голямото изпускане на радиация във водите на световния океан в историята на света.

През следващите три месеца радиоактивни химикали, някои в по-големи количества от тези при Чернобилската авария, изтекоха в Тихия океан. Количеството им реално може и да е много по-високо, тъй като официалните оценки на японските учени се доказаха – занижени.

Като че ли това не е достатъчно лошо ами Фукушима продължава да изпуска удивителните 300 тона радиоактивни отпадъци в Тихия океан всеки ден. Този процес ще продължи за неопределено време, тъй като източникът на изтичане не може да бъде запечатан, понеже е недостъпен както за хората, така и за роботите поради изключително високата температура.

Не е изненадващо, че Фукушима е замърсила целия Тих океан само за пет години. Това по всяка вероятност е най-лошото екологично бедствие в човешката история и почти никога не се споменава от политиците, учените – “зщитници на системата” или новинарските емисии. Интересно е да се отбележи, че TEPCO е дъщерно дружество на General Electric (известна още като GE), която е една от най-големите компании в света, имаща значителен контрол над многобройни новинарски корпорации и политици.

Възможно ли е това да обяснява липсата на покритие в новинарските емисии, които Фукушима получава през последните пет години? Също така има доказателства, че GE е знаела за лошото състояние на реакторите във Фукушима в продължение на десетилетия и не е направило нищо. Това доведе до завеждането на съдебен иск от 1400 японски граждани срещу GE, за ролята на компанията в ядрената катастрофа във Фукушима.

Дори и да не виждаме самата радиация, някои части от западното крайбрежие на Северна Америка усещат ефекта и от години. Не дълго след аварията във Фукушима, рибата в Канада започна да кърви от хрилете, устата и очите. Тази “болест” се игнорира от правителството и това води до унищожване на местните рибни популации, включително и на херингата в Северния Тих океан.

По други места в Западна Канада, независими учени са измерили увеличение на нивото на радиация с 300%. Според тях количеството радиация в Тихия океан се увеличава всяка година.

Защо това се пренебрегва от водещите медии? Възможно е това да има нещо общо с факта, че правителствата на САЩ и Канада са забранили на гражданите си да говорят за Фукушима, с цел “хората да не се паникьосват”.

По на юг в Орегон, САЩ, морските звезди започнаха да губят краката си, а след това, когато дойде радиацията от Фукушима, през 2013 г., започнаха да се разпад напълно. Сега те умират в рекордни количества и излагат на риск цялата океанска екосистема в тази област.

Въпреки това, правителствени служители заявяват, че Фукушима няма вина, въпреки че радиацията в туната в Орегон се е утроила “след Фукушима”.

През 2014 г. радиацията измерена на плажовете в Калифорния се е увеличила с 500%. В отговор на това, правителствените служители заявиха, че радиацията идва от мистериозен “неизвестен” източник и няма какво да се тревожим.

Фукушима обаче, има по-голямо влияние, от западното крайбрежие на Северна Америка. Учените заявяват, че Тихият океан вече е радиоактивен и към този момент е поне от 5 до 10 пъти по-радиоактивен, от времето, през което американското правителство е хвърляло многобройни ядрени бомби, по времето на и след Втората световна война.

Ако скоро не започнем да говорим за Фукушима, всички може да се изправим пред една много неприятна изненада.

 

→ source: waking times

kreport.eu

категории: Всички, Геополитика, Екзополитика