Йелоустоун достигна 878 земетресения само за две седмици! Учените се чудят, кога вулкана ще изригне…

 

Не е нужно да сте геолог, за да разберете, че земетресение в близост до вулкан може да бъде бедствие, чакащо да се случи, а какво да наречем близо 900 земетресения в близост до супер вулкан?

Това е ситуацията в момента в Националния парк Йелоустоун, където от 12 юни насам е имало 878 земетресения. Повечето от земетресенията са били с много малка величина, но най-силното, регистрирано на 15 юни, е било с магнитуд 4.4. Паркът е разположен върху един от най-опасните супервулкани на планетата, предизвиквайки опасения, че може да изригне във всеки един момент. Всяко съмнение за активното му състояние може да бъде разсейяно от гледката на “Old Faithful” (известен конусовиден гейзер в парка), изстрелващ вода в небето на всеки няколко часа.

Групите земетресения не са необичайни в парка Йелоустоун, но седмицата от 12 юни е с най-голям брой земетресения за последните 5 години, регистрирани за период от една седмица. Въпреки че рискът от изригване остава сравнително нисък и нивото на предупреждение за изригване не е повишено от зелено, се смята, че ако все пак изригне, силата му ще бъде 1000 пъти по-мощна от тази на вулкана Сейнт Хелънс (Света Елена) през 1980.

Вулканът Йелоустоун спи повече от 70 000 години, но това не означава, че няма да изригне отново. Невъзможно е да се предскаже точно кога може да се случи това, но сеизмичната активност може да е сигнал за потенциално изригване. Преди четири години изследователите откриха, че подземната магмена камера на вулкана е повече от два пъти по-голяма от размера, предполаган до тогава. Площта на камерата е с размер 56 мили (89.6 км) на 19 мили (30.4 км).


 

Огромен облак от пепел може да опустоши Западните САЩ

Ако вулканът изригне, изстреляната пепел в атмосферата, димът и лавата най-вероятно ще причинят огромни разрушение в страната, а също така ще окажат влияние и върху останалата част от света. Предполага се, че изригването ще бъде съпроводено със стопена лава по-гореща от 1000 градуса, но най-големия проблем ще е пепелта. Учените твърдят, че пепелта ще се простре над 500 мили, от Калифорния до Тексас и Луизиана. Вероятно ще покрие земята с 4 инча (малко над 10 см.) сива пепел, унищожавайки земеделските култури на средния запад.

Изригването ще е съпроводено с газове като серен диоксид, предизвиквайки киселинни дъждове и глобално охлаждане чрез отразяване на слънчевата светлина от Земята. Въпреки че не би довело до пълното унищожение на хората, със сигурност ще предизвика много вреди в западните части на САЩ.

Друга тревога в тази част на страната е огромният кладенец от разтопен въглерод, открит под парка по-рано през годината. Простиращ се на 700 000 квадратни мили (1 792 000 кв. км.), този участък от горната мантия е с размера на Мексико и създава специфични сеизмични шаблони, тъй като твърдите карбонати се разтапят. Ако значителна част от газовете в тези депозити бъдат изпуснати внезапно в атмосферата, това може да доведе до екологична катастрофа, подобна на ядрена война.

Що се отнася до вулкана Йелоустоун, той има само 3 големи изригвания през последните 2 милиона години. Геолозите твърдят, че вероятно ще се появят и други признаци, ако вулканът е на ръба да изригне, като големи промени в повърхностната деформация, изпускането на газове и хидротермалната система.

Въпреки че тази поредица от земетресения най-вероятно, и се надяваме, няма да доведе до нищо повече от подобните им в миналото, новините за тях ни служат като знак, че никога не е лошо да сме подготвени за тези събития. В очакване на още признаци за предстоящ катаклизъм, независимо дали става дума за вулкан или друг вид заплаха, ще ви постави в съревнование с други хора за оскъдни ресурси, така че сега е времето да започнете подготовки и планове.

 

→ source naturalnews.com

kreport.eu

категории: Анализи, Всички, Свят