Илон Маск – ТЕСЛА строи най-голямата батерия в света за 100 дни или е безплатна…

Компанията ТЕСЛА се е съгласила да построи най-голямата в света литиево-йонна батерия. Тя ще бъде изградена в южна Австралия, това заяви милиардерът-предприемач Илон Маск в Петък 07 Юли 2017 г.

Компанията, произвеждаща електрически автомобили и TESLA POWERPACK батериите, е спечелила контракта на търг срещу 91 други компании, за създаването на 100 мегаватова станция. Ще си партнира с френската компания за възобновяема енергия НЕОЕН и ще е свързана с тяхната вятърна станция близо до Джеймстаун. Съоръжението ще може да захранва 30 000 домакинста.

Силовите пакети POWERPACK на ТЕСЛА ще се зареждат от вятърните централи и ще отдават енергията си по време на пиковите натоварвания.

Маск обяви партньорството на пресконференция в Австралия. След това от профила си в Twitter, той поясни, че размерът на съоръжението е 3 пъти по-голям от всяко друго подобно съществуващо в момента по света.

“Зареждането на батериите ще се извършва по времето, когато енергията е в изобилие и е евтина и ще се подава обратно, когато цената е висока. Tова ще доведе до понижаването на осреднената цена на енергията за потребителите” – това заяви Маск на пресконференция в Петък.

“Това е фундаментално подобрение за мрежата.”

Маск също така добави, че ако проектът не е завършен за 100 дни, той ще бъде безплатен. Това е дадено обещание преди няколко месеца. Линдън Райв, братовчед на Маск и един от създателите на Солар Сити, която наскоро се сля с ТЕСЛА, заяви през Март 2017, че компанията може да изгради от 100 до 300 мегаватова система за този проект. Той също заяви, че срокът е 100 дни.

Австралиецът милиардер (състояние $6.3 милиарда) Майк Канън-Брукс, основател на компанията Атласиан, търгувана на Nasdaq, попита Маск през Twitter профила си дали е сериозен относно 100-те дни? Маск отговори положително.

“Ние всъщнос държим в контракта за изграждането да бъде записано за 100-те дни или е безплатно. Това е което сме заявили публично, това е което ще направим”, заяви Маск на пресконференцията.

Tesla is building the largest battery system in the world

 

 

source CNBC

kreport.eu

категории: Всички, Наука & Технологии