Излизане от ЕС – истински шанс за възраждане на българските села и земеделие…

Възраждането на българските села и селско стопанство са по-реални извън политиките на Европейския съюз. Това се посочва в позиция на Асоциацията на българските села във връзка с Брекзита и все по-надигащите се гласове и искания за нови референдуми.

От асоциацията изтъкват, че след приемането ни в Общността през 2007 г. българските села и селското ни стопанство имат по-репресивен, ограничителен и дисбалансиращ ефект, отколкото ползите от европейските субсидии, които страната ни получава.

От Асоциацията на българските села смятат, че резултатите от референдума във Великобритания са били съвсем очаквани. Те обясняват това с тоталния разпад в ценностната система на водената общоевропейска, глобална, а така също и Обща селскостопанска политика на ЕС.

В позицията на Асоциацията на българските села се изтъква, че в дългосрочен план при прилагането на една истинска и съобразена със спецификите на регионите в България аграрна политика, то ситуацията с напускането на ЕС представлява истински шанс за възраждане на българските земеделски производства и селски региони. Така щели да се премахнат зависимостите, които налага на пазара у нас, както и върху модела на аграрното производство вече разпадащият се ЕС…

 

пълен текст от източника

kreport.eu

категории: България, Всички, Политика