Японските “доум” жилища (видео)…

Докато стиропорът най-често се свързва с чаши за кафе, олекотени тавички и опаковки за еднократна употреба, производителят на домове “Japan Dome House Co., Ltd.” го използва, за да изгради комплекти от лесни за монтаж модулни домове “Dome” къщи или още наричани жилищни постройки тип “иглу”.

“Japan Dome House” е компания, която изгражда екологично-съобразни и енергийно-ефективни къщи от плътен полистирол (полистирин пяна). Къщите имат добри изолационни свойства и могат да намалят сметките за енергия с до 90%.

Къщите са с диаметър 7 метра, устойчиви на пожар, земетресение и тайфуни, а модулната сграда може да бъде построена за по-малко от ден. Те наскоро получиха одобрение от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта за изграждането на тези къщи в Япония.

 

Стиропорът, използван в стените е с дебелина 175 мм (7 инча), той е значително по-плътен и по-силен от обикновената пяна за опаковане. Материалът има отлични топлоизолационни свойства, което води до по-висока енергийна ефективност и по-ниски разходи за отопление и охлаждане.

 

Изграждането на корпуса на “Dome” къщите е бързо и лесно. Предварително изработените елементи, тежащи около 80 кг. всеки, могат да се сглобят от 2 – 3 души за няколко часа. След това вече сглобената конструкция се покрива с хоросан и боя, за по-нататъшна защита на елементите.

 

Можете да се убедите, че разнообразието на разположенията е голямо, независимо от факта, че всички конструкции са тип “Dome” жилища.

 

По непроверена от нас информация, цената на една такава базова модулна къща е около $2000.

 

 

Ползвани са материали от impactlab.net , treehugger.com , както и от официалния сайт на компанията Japan Dome Hose Co., Ltd.

 

Japan Dome Home Co., Ltd

kreport.eu

категории: Всички, Наука & Технологии