Slider


Суперсекретната руска база “Трилистник” в Аляска и “Хибини”…

В средата на март Владимир Путин, Сергей Шойгу, Дмитрий Медведев и Сергей Иванов посетиха най-новата полярна военна база “Трилистник” в Арктика, на острова Земя на Александър, която е най-голямото ръкотворно съоръжение над 80 градуса северна широчина.

 

Самата база е последно постижение на военно-инженерната мисъл и енергоспестяващи технологии и може да осигури автономна работа на военния персонал в течение на година и половина. Общата й площ е 14 000 кв. метра. На тази територия се разполагат жилищни помещения, кинотеатър, билярд, оранжерии, параклис. Базата е надеждно укритие от суровата външна среда за персонала от 150 души. Строежът е във формата на кленов лист, което позволява на персонала да се движи вътре без да излиза навън, където температурата често е минус 50 градуса.

 

На първо място, базата се разглежда като защита на руските интереси в Арктическия район, в който се съсредоточени основните запаси от редица важни полезни изкопаеми, които са определящи за развитието на икономиката на Русия. Стойността им в района се изчислява на 30 трилиона долара.

 

Но малко хора обърнаха внимание на втората част от визитата на Путин, Медведев и Шойгу – че базата защитава някакъв суперохраняем обект от външно нахлуване.

 

 

Какво всъщност ще охраняват руснаците в тази най-северна точка на огромната си територия?

 

Ще припомним, че преди три години се появи малка информация, че руснаците са намерили там “нещо”. Преди две години пък се появи информация от датски източник, че руснаците “най-вероятно са намерили нацистка база за подводници на острова Земя на Александър в Арктика, че руснаците са възстановили базата и са разположили в нея някакво суперсекретно оръжие, което няма аналог в света”…

 

пълен текст на strogosekretno.com

kreport.eu

категории: Всички, Геополитика