Д-р Георги Гайдурков: Ако децата ограничат млечните и тестените продукти, няма да боледуват…

– Д-р Гайдурков, дойде есента и започнахме отново разговора за това как да се предпазим от грипа. С какво да вдигнем имунитета на организма, за да се пребори с вирусите?

– Може и да ви прозвучи странно, но ще кажа, че имунитетът по естество е добър. Отслабва заради нещата, които го амортизират. Имунитетът се бори срещу чужди елементи в нашето тяло. И когато е ангажиран с много отпадни продукти на обмяната, защото те също са чужди вещества, тогава организмът образува антитела и левкоцити. Имунитетът пада, защото нашият организъм е токсичен обикновено с много отпадни вещества на обмяната. И когато дадем шанс на организма малко да се освободи от тези отпадъци, тогава имунната система спонтанно е в добра форма, защото тя постоянно се произвежда от костния мозък и лимфоидните органи – става дума за тези наши войници левкоцити и антитела, произвеждани от тях. Българският народ по традиция провежда тази профилактика в лицето на постите. И неслучайно има четири големи поста в годината, по време на които не се ползва животинска храна, която най-много дава отпадъци…

 

– Кои храни дават най-много отпадъци в организма ни?

– Млечните продукти най-вече затлачват имунната система. Натоварват сливици, лимфни възли, коремни органи и т.н. Така че самата традиция подсказва и отговора: ако премахнем животинските продукти и останем на голяма част растителна храна – плодове, зеленчуци, семена, в частност ядки, примерно орехи, бадем, лешник, лющен слънчоглед и дори екзотика, с която вече разполагаме, да кажем – бразилски орех, кашу и т.н., в този период организмът включва своите защитни механизми и като замърсено море изхвърля на брега отпадъци.

 

 

източник

kreport.eu

категории: Всички, Здраве & Живот