Васил Тосев – единственият дервиш в България (видео)

Гостът Васил Тосев е единственият дервиш в България. Посветен е в турския град Коня. Дервишкото му име е Вели, което означава “светец”. Той се занимава с йога 18 години. Учителите му по този път са Венцислав Евтимов и Шибенду Лахири.

 

към източника

 


За да сте добре, трябва да промените изцяло начина си на живот, твърди Васил Тосев – единственият българин танцуващ дервиш, свалил 45 кг за 2 месеца.

Той е единственият българин, танцуващ дервиш, посветен в най-важния център на суфите – град Коня в Турция.  Записан е под номер 301 сред последователите на Руми, наречен още Мевляна. Получава дервишкото име Вели, което в превод означава светец.

Роден е в Пловдив, завършва средното училище „Антон Иванов“ за стругар и няколко години работи по специалността. После 12 години е управител на оръжеен магазин.

Новото хилядолетие го заварва в отчайващо здравословно състояние – тежащ 110 кг и с куп болести. Трансформацията му продължава цели 5 години, с изучаването на крия йога при индийския учител Шибенду Лахири. Завършва курса за преподаватели към Международната федерация по йога – ISPA. Днес 50-годишният мъж тежи около 65 кг, преподавател по йога и твърди, че се чувства като младеж.

Василе, твоят живот е достоен за роман – един човек, който е управител на оръжеен магазин и тежи над 100 кг, изведнъж решава да промени живота си, посвещава се на крия йога и става първият автентичен танцуващ дервиш… Какъв човек беше преди тази трансформация, продължила 5 години?

 

виж целия материал от източника

 


Лекция на Васил Тосев

към източника

 


“Горещи истини” с единствения български дервиш Васил Тосев за лечението чрез дишане (част 1)

към източника

 


“Горещи истини” с единствения български дервиш Васил Тосев за лечението чрез дишане (част 2)

към източника

категории: Всички, Здраве & Живот