Учени са открили гъбички в Пакистан, консумиращи пластмаса…

Пластмасите са най-големия кошмар на планетата. Този ужасен материал има милион употреби в нашето ежедневие и отнема хилядолетие, за да се разгради по сметищата. Мина малко повече от половин век, откакто започнахме да произвеждаме пластмаси, но вече има произведени 8,3 милиарда тона. Около 70 процента от тях са се превърнали в отпадъци по сметищата.

Няма почти никакъв начин да се разлагат пластмасите по органичен начин. Д-р Роланд Гайер, индустриален еколог от Университета в Санта Барбара, казва:

“Светът бързо се насочва към “Планетата на пластмасата” и ако не искаме да живеем в такъв свят, може би ще трябва да преосмислим как използваме някои материали, по-специално пластмасите.”

За щастие учени от Пакистан са намерили живи същества – гъбички, които консумират пластмаси. Проучване, озаглавено “Биоразграждане на полиестерен полиуретан от Aspergillus tubingensis”, беше публикувано тази година в журнала “Замърсяване на околната среда”. Екипът е ръководен от Сехрон Кан от Световния център за агролесовъдство. Те са взели пластмаси от бунище в Исламабад, Пакистан, за да изберат пробите си. Искали са да намерят нещо, което би могло да се храни с пластмаса, както много организми правят с мъртви растения или животинска материя.

Aspergillus Tubingensis, гъбичката, поглъщаща пластмаси, колонизира пластмасата и след това отделя ензими, които разрушават химическите връзки на полимера. Веригите на молекулите, които образуват пластмасите, са съставени от въглерод, водород и понякога кислород, азот, сяра, хлор, флуор, фосфор или силиций. Гъбичката разгражда полиестерен полиуретан и разкъсва пластмасата с помощта на мицелията. Установено е, че процесът отнема само няколко седмици.

По-рано тази година, д-р Федерика Берточини от Института по биомедицина и биотехнологии в Кантабрия, Испания също открива, че восъчни червеи са прояли пластмасова торбичка, в която са съхранявани, и са го направили доста ефективно. Червеите са консумирали 12 милиграма пластмаса (0.0004 унции) само за 12 часа. Това е още едно живо същество от списъка на хранещите се с пластмаси.

Имайки предвид опасните и смъртоносни ефекти на пластмасите, това е огромно постижение. Ако тази идея може да бъде разширена в по-голям мащаб, бихме могли да постигнем по-чист свят без пластмаси в идните години.

 

превод: kreport.eu

източник – wonderfulengineering.com

kreport.eu

категории: Всички, Наука & Технологии