Презрението на Запада към Китай се трансформира в паника…

Когато се спука балонът на китайския фондов пазар през 2015 г., господстващото мнение на Запад бе, че икономическият бум на Китай ще утихне и ще се превърне в дългова криза, която можа да бъде съпоставена с катастрофалното положение на Америка през 2008 г. или с южния фланг на Европа, която беше на ръба на колапс през 2013 г.

Сега, когато пазарът на акции на Китай се повиши с 43% през 2017 г., това схващане избледнява.

***

През тези 35 години, откакто Роналд Рейгън стана президент, икономическите показатели на Китай нараснаха. Отначало те бяха 10% спрямо тези на САЩ, после стигнаха до 60% през 2007 г., а през 2014 г. станаха 100%. В днешно време икономическите показатели на Китай са 115% от тези на САЩ. Ако сегашната тенденция продължи, до 2023 г. китайската икономика ще бъде с цели 50% по-голяма от тази на САЩ. До 2040 г. тя може да бъде почти три пъти по-голяма. Това би означавало, че Китай ще умножи по три ресурсите на Америка, за да влияе върху международните отношенияПодобни огромни икономически, политически и военни предимства биха създали свят, които ще отиде отвъд всичко, които американските политици биха могли да си представят”.

***

На 6 септември първият влак до Техеран тръгна от столицата на автономния регион Нинся Хуей в Северозападен Китай, а пътуването до столицата на Иран продължи 15 дни – два пъти по-малко от транспорта на пратки по море. Железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, свързваща Китай с Турция и Южен Кавказ, ще започне да функционира през октомври. Китай вече е най-големият вносител на стоки в Турция.

***

Железопътните връзки свързват Западна Азия с Пекин. Китайските компании ще имат възможност да товарят компонентите в контейнери, които да се сглобяват от нископлатена турска работна ръка, а след това да бъдат изнасяни към Европа и към Африка. Но видимото лице на „Един пояс, един път” може би няма такова значение, каквото има цифровата революция, идваща от Китай. Китай е първата развиваща се икономика, която премина от парични към цифрови плащания, а мобилната интернет връзка достига до отдалечените части на Китай.

***

Американското влияние в Западна Азия бързо ерозира. Турция сега е член на НАТО само на хартия; тя купи руската система за въздушна отбрана С-400, въпреки възраженията на НАТО, и се присъедини към Иран,

 

 

 

пълен текст / източник / a-specto.bg

kreport.eu

категории: Анализи, Всички, Геополитика