Slider


Българите, променили света (I част)…

Българите, променили света (I част)

Асен Йорданов

Основател на авиоинжинерството в България. Приноси за американската авиация. Изобретател на въздушната възглавница и на телефонния секретар. Главен конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет.

Джон Атанасов

Американски физик, математик и електроинженер от български произход. Създател на първия електронен дигитален компютър.

Иван Ночев

Изобретател на реактивните двигатели на лунния модул “Eagle”, с който Армстронг и Олдрин кацат на Луната през юли 1969 г.

Петър Петров

Изобретател на дигиталния часовник, първата компютърна система за измерване на замърсявания, различни устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор и др.

Карл Джераси

Откривател на противозачатъчните.

Румен Антонов

Изобретява автоматична скоростна кутия. Хонда, Рено, Пежо, Роувър и Сузуки я използват, както и Тойота, но Тойота го прави незаконно. Създател е и на нов вид двигател с вътрешно горене и метод за лечение на атеросклероза.

Юри Марков

Изобретател на “антиоръжие” – уред, с който се откриват всякакви видове взривни вещества и огнестрелни оръжия. Уредът е с размер на джобно ножче и има нужда от презареждане по веднъж на три години.

Георги Боршуков

Един от най-големите иноватори в света на визуалните ефекти. Двукратен носител на Оскар. Работи върху филми като “Матрицата”, “Мисията невъзможна”, Need for Speed и др.

(пълен текст)

категории: Всички, Наука & Технологии